UMETNOST JO SPREMLJA ŽE OD MALIH NOG

Katja Škorjanc je ena od digitalnih umetnikov, ki so se pridružili NFT-maniji. Umetnost jo spremlja že od malih nog, v prvih mesecih letošnjega leta pa je tudi sama opazila eksponentno rast NFT umetniških del, in sicer na platformah, na katerih spremlja dela drugih umetnikov. Sprva je imela do novoodkritega umetniškega prostora zadržke, saj se ji je že zaradi same narave kriptovalut takšno trgovanje zdelo tvegano, vendar se je na koncu odločila, da se bo tudi sama podala v umetniški del kriptosveta. V prvih 24 urah po tem, ko je na tržnico Rarible naložila svoj prvi NFT, ji je uspelo prodati dva izvoda svojega dela. Kupec je za posamezno kopijo odštel 0,075 etra, kar je bilo takrat mogoče enačiti s približno 123 evri

KatieShock NFT Digital Artist

Na nezamenljive žetone Katja gleda kot na klasično galerijsko razstavljanje. “NFT je krasna priložnost za zaslužek praktično prek galerije, le da je ta spletna. Kupci so tako obiskovalci platforme, na kateri razstavljam svoja dela,” pojasni sogovornica in doda, da ima vsaka spletna galerija, tudi fizične, svoje kriterije. Za dosego teh pa moraš dokazati svojo avtentičnost in kakovost lastnih umetniških del. Ta se nato tudi uradno zabeleži v obliki kljukice pri imenu avtorja umetniških del (ang. verification badge). Za verifikacijo računa je morala poleg tega predložiti dokaz, da je res avtorica naloženega dela, kar pomeni, da se je med ustvarjanjem enega od svojih NFT morala posneti. Katja je dobila potrditev v petnajstih dneh, a pravi, da se je v zadnjem času zaradi vse večjega števila uporabnikov obdobje čakanja podaljšalo na mesec dni.

NFT rarible katie shock

FANTAZIJSKO, SURREALISTIČNO…

Glavni motivi Katjinih del jadrajo med fantazijskim, celo surrealističnim in futurističnim svetom, osrednja protagonistka pa je največkrat ženska. “Tu se lahko poistovetim z idejo umetniškega sveta, da žensko telo predstavlja skoraj sveti element za umetnika. Nekaj je na navidezni nežnosti in skriti mogočnosti, ki stojita za idejo ženske kot takšne,” pojasni Katja, ki ji je od vseh likovnih načinov ustvarjanja najljubše prav digitalno slikarstvo.

“Super je imeti podlago tradicionalnih likovnih medijev, preden se spustiš v digitalni svet umetnosti. Tako namreč lažje razumeš naravo različnih tehnik in jo približaš tudi stranki, ki si želi svojevrstni umetniški dizajn,” pojasni Katja.